SIKÇA SORULAN SORULAR
1SİMURG ne demektir?
Simurg, doğu mitolojisinde ortaya çıkan ve zaman içerisinde doğudaki hikâye ve efsanelerde de yer almaya başlayan bir kuştur. Kişinin gerçek yolculuğunun kendine yapılan yolculuk olduğunu, aranan çözümün kişinin kendinde saklı oluşunu temsil eder.
2Kuruluş hikayeniz nedir?
Takvimler 2016 yılını gösterdiğinde, yıllarını projelere vermiş bir grup genç bir araya gelir. Hayaller, idealler ve gelecek planlarını gerçekleştirmek için aralarında kurdukları bağı güçlendirmek isterler. Yaptıkları çalışmaları tüzel bir çatı altında toplamak adına resmi bir topluluk olmaya karar verirler. Böylelikle onlar ve benzer zihinlere sahip gençler, nerede okuyup yaşarlarsa yaşasınlar bir parçası olabilecekleri ortak bir yuvaya sahip olacaktır. Ancak kuracakları yapının başlangıçta ne olacağı konusunda bir fikirleri yoktur. Oluşumun tüzel yapısı, ismi, vizyonu, misyonu ve birçok temel yapı taşını oluşturmak adına bir kongre düzenlemeye karar verirler. Gençler olarak toplanırlar ve gençler olarak karar verirler. Kaf Dağı’na gerçekleştirilen efsanevi yolculukta Simurg Derneği sahnesini alır.
3Dernek aidatı var mı?
Evet, yeni gönüllü üyelerimiz (Kerkes) için 275 TL, eski üyelerimiz için ise yıllık dernek aidatımız 400 TL'dir.
4"Kerkes" ne demektir?
Türk geleneklerine göre Kerkes, Simurg demektir. Ayrıca Simurg üye mülakatlarını geçerek 9 aylık ilk süreci boyunca gönüllü üyelerimize "Kerkes" demekteyiz. Kişi Kerkes sürecini tamamladığında Aktiflik Skalası nezdinde yeterli başarıyı gösterirse resmi üye statüsüne kavuşarak Simurglu olur.
5"Aktiflik Skalası" nedir?
Simurg üyelerinin dernek içerisinde gerçekleştirdiği her faaliyet puanlandırılmaktadır. Üye, katıldığı proje ekipleri, bulunduğu koordinatörlükler, katılımcısı olduğu etkinlikler ve katkı sunduğu her faaliyet için belli bir oranda aktiflik değeri kazanır. Faaliyetler; küçük, orta ve büyük ölçek olmak üzere 3 farklı kategoride sınıflandırılır. Yıl sonunda aktiflik skalasında ulaşılan değere göre üyeler çeşitli rozetler kazanır.
6Simurg "Akran Rehberliği" Programı nedir?
Simurg'a yeni katılmış olan üyelerimizin oryantasyon süreçlerini kolaylaştırmak ve Simurg deneyimlerini arttırmak üzere tasarladığımız programdır. Akran Rehberliği çerçevesinde tecrübeli eski bir Simurglu ile aramıza yeni katılmış bir Kerkes eşleştirilmektedir. Belli aralıklarla görüşmeler yaparlar. Akran Rehberi Kerkesin Simurg'a dair sorularını cevaplar, ihtiyaçlarına yönelik olarak Simurg'tan fayda sağlayabileceği noktalara yönlendirir ve birbirinden renkli diğer Simurglular ile iletişim kurmasına öncülük eder.
7Neden dernek olmayı seçtiniz?
SİMURG topluluğuna resmiyette en çok bağımsız alan kazandıracak format “dernek” tir. Simurg, cemiyet olarak bir arada bulunan, birbirini desteleyen, geliştiren ve aynı zamanda topluma fayda sağlayan bir oluşumdur. Bunu gençler olarak korumaya çalışır.
8Dernek üyelerinin genel profilleri nasıl?
Dernek üyeleri, ülkenin çeşitli lise ve üniversitelerinde okuyan öğrencilerden ve genç yetişkinlerden oluşur. Üyeler 16-24 yaş aralığındaki bilinçli ve aktif insanlardan seçilir. Simurg Derneği, üyelerinin Sorgulayıcı, İdealist, Mücadeleci, Uyumlu, Realist ve Genç olmasını diler.
9Simurg Derneği üyeleri arasında dayanışmanın temelleri nelerdir?
Bir bütün olmanın verdiği samimiyet ve güven hissi ile benzer amaçları desteklemek üyeler arası dayanışmayı sağlar. Ayrıca kimsenin yargılanmaması, fikirlere ve anlatılara saygı duyularak önemsenmesi dayanışmanın temellerini oluşturmaktadır.
10Simurg Derneği'nin varlık amacı nedir?
Potansiyel sahibi gençlerin, toplumsal alanda ihtiyaç duyduğu birliktelik hissini bulabilecekleri tarafsız ve bağımsız sivil toplum kuruluşu ihtiyacını gidermektir.
11Simurg Derneği'nin faaliyet alanı nedir?
Simurg, örgün öğrenimin yanında geri planda kalan ve sivil toplum bilinci ile giderilmesi gerektiğine inandığımız kişisel eğitim boşluğuna yönelik genç nesil odaklı eğitim, sosyal sorumluluk ve yayıncılık faaliyetleri yürütür.
12Simurg'a üye olarak kabul aldığımda beni nasıl bir süreç bekliyor?
Yazılı başvuru ve mülakat aşamalarını geçen kişiler dernek aidatını ödedikten sonra oryantasyon programına dahil olurlar ve katılım zorunludur. 4 hafta süren oryantasyonda amaç Simurg kültürünü, teamüllerini, sistemini ve faaliyetlerini yeni üyelere aktarmaktır.
Simurg, üyelerine asla bir şeyi dikte etmez. İçeride her faaliyetin sistemli ve şeffaf şekilde işlemesi esas gayedir. Yatay hiyerarşi prensibimiz gereği her şey sorguya ve açıklamaya tabidir. Kerkeslerimiz Simurg'u keşfettikçe sorumluluk almak istediği alanlara başvuruda bulunabilir. Aylık üye bilgilendirme mailleri çerçevesinde daima işleyişlerden haberdar olurlar. Kendi zaman akışlarını proje ve faaliyetlerin akışına göre kurgulayabilirler.
Bir katılımcı olarak ise süreç içerisinde Simurg'un üyelerine sunduğu tüm fırsatlardan faydalanabilirler. Daha fazla detay için Faaliyetlerimiz sayfasını inceleyebilir, Simurg Deneyim Haritası'nı keşfetmeye çalışabilirsin.
Özetle ayda şu kadar saat sorumluluğun olacak gibi bir süreç seni beklemiyor. Simurg, sen ellerini bulaştırdıkça renklere bürüneceğin bir topluluk. Tümkalpliliğimizle söylemeliyiz ki Simurg keşfetmeni bekleyen bir hazine gibi!
13Simurg proje giderlerini nasıl karşılıyor? Bütçeleme nasıl?
Simurg, resmi bir dernek olarak gelir kalemi yalnızca bağışlar ve üye aidatlarından oluşmaktadır. Projeler özelinde ise sponsorluk anlaşmaları yapar. Yıllık bütçeleme Genel Kurul'da onaylanır ve Yönetim Kurulu Sayman'ı tarafından yıl içerisinde resmi sorumlulukları ilerletilir. Denetim Kurulu ise süreçleri denetler ve Genel Kurul'da üyelerin onayına sunar.
14Mevcut projeler hakkında kiminle iletişime geçebilirim?
Derneğin tüm projeleri internet sayfasında yer alır ve işleyişinden Genel Sekreter sorumludur. Bizlere mail atabilir veya sosyal medya hesaplarımız üzerinden iletişime geçebilirsin.